Wednesday, 13 March 2013

0
Komen

#41 : Rehlah Amal

Assalamualaikum dan selamat petang.

Ehem , entry ditaip ketika menunggu kelas seterusnya pukul 5 kejap lagi. Saja nak ambik masa neh untuk bercerita pasal program yang ak ikut hari Ahad lepas. Yelaa, kalau bukan menaip di masa yg terluang mcm neh memang dah x de lah kan ari lain utk ak bercerita. last2 cerita pom terkubur mcm tu je. wuuwuwuw


Berbalik kepada tajuk entry ak, ari ahad ari tu ak telah mengikuti program AMAL UIAM GOMBAK yang ada kat uia neh. AMAL nie adalah gabungan pelajar2 Maahad Muhammadi Perempuan & Lelaki Kota Bharu serta Maahad Muhammadi Perempuan Pasir Pekan (MP3). So, kitorang berreunionlah ari tu seharian ~ hihi


Mula-mula tu malas jgak ak nk join kan rehlah nie. Tetapi memandangkan Ainul dan Huda pom ikut sama rehlah nie, so ak pom on jelaah diri utk pergi program ari tu . Serius weh bila ak jumpa dgn diorang2 semua pagi tu , dalam hati ak terdetik " Laa, Maahad ke rupanya sis neh. " hihi. Tang brother pom sama. " Laaa, brother nie Maahad ke dulu" . heee, Tak sangka kot. Yelaa diorang lain kot kat luar. Dan ak pom yakin diorang pom sama mcm ak jgak kot bila first time jumpa. Mesti diorang tak sangka yg ak neh budak Maahad. haha


Untuk rehlah ari tu, kiorang buat kat FRIM. Tak lah jauh sgt dr Uia neh. Berjunggle trekking kot kitorang ari tu utk menuju ke titian gantung. Serius best weh. Pemergian ak ke FRIM pom senyap2 je. Maksudnya ak x cakap pom kat kawan2 ak yang ak g masuk hutan. Alih2 tengok gambar yg ak upload dok dlm hutan. tertanya2 kot diorang. Jahat kan ak. +_+


Kitorang berkumpul kat tannga besar dalam pukul 8 pagi. Geraknya dalam pukul berapa entah pagi tu. Lupa lah plak. Kitorang pergi naek kereta je. Adelar dlm 5 buah kereta kot. =,=


dengan ain before bertolak 


with ainul. :)



sesi bertaaruf bersama2 sebelum beraktiviti :p


sebelum dipecahkan group =,=


group ak.
dalam 20 org jugak la satu group =,=




benda alah nie paling best. wink wink ^_^


teruja nak patah balikkkk lepas lalui titian gantung tu ~ haha


berehat sebentar. =,=


Budak2 Maahad yg datang berehlah ari tu ~

Overall, memang best kot aktiviti ari tu. Dah lama rasnaya ak x berjunggle trekking. Nasib baik x semput dalam hutan tu. heeee, biaselarr. Ana kan kuaaaatttt. aaaauuuuummmmm :p . Teringin giler nak g lagi kat sana. nak naik titian gantung bagai. Walaupun first time naik, rasa best woah. Kalau orang lain mesti dah gayat kan. heeee, kkrrriiiikkkk kkrriiikkkkk =.=


Dalam pukul 2.30 macam tu lah kitorang bertolak balik ke Uia. Heeee, walaupun penat jalan jauh tapi kepuasan ari tu x dapat digambarkan. owsem seyh. haha


p/s : Credit sesetengah gambar to Wanz Da Decado :)


Saturday, 9 March 2013

0
Komen

#40 : Easier said than done

Assalamualaikum dan selamat malam

Ehem  ak rasa sejak kebelakangan neh ak suka tulis apa yang ak tulis kat twitter atau status ak dalam blog. Sebab kat dalam blog nie ak boleh menulis panjang sesuka hati ak je. kan ? dapatlah kepuasan sikit. Tak harap pom ada orang yang nak baca blog picisan mcm ak neh. yelaa, hanya sekadar pendapat yang ada dalam fikiran ak je. Dan pendapat ini x semua akan setuju. Ye dakk ?? xD


BERCAKAP MEMANG MUDAH TAPI NAK MEMAKNAKANNYA TAK SEMUA ORANG BOLEH BUAT. Erm, ak jumpa ayat nie bila baca buku Travelog Budak Mentah tadi. Tapi ak olahkannya dalam ayat ak sendiri la. Lebih kurang sama je yg dalam buku TBM tu. Bila baca ayat itu, zzuupp terasa mcm terkena kat diri sendiri ja. Tak tahu kenapa. Sebab mungkin ada benda yang ak cakap ada yang ak x maknakannya lagi kot. heee. 


Dan Maknakannya di sini adalah MEREALISASIKAN. Betul la. Nak cakap pung pang pung pang senang je. Semua orang boleh buat. Tapi nak realisasikan apa yang dah kita cakap tu, betul ke kita mampu ? betul ke kita tak hanya sekadar bercakap di bibir tapi habuk pom x dak ? betul ke percakapan tu hanya sekadar alunan untuk halwa telinga orang lain sahaja ? Erk, kalau ak nak senaraikan lagi rasanya x tersenarai kot. kkrriiiikkk kkrrriikkk. =.=


Contoh pertama -->>

" wei, ak rasa ak nak berubah la.ak teringin nak jadi seorang muslim yang baik. Nak sembahyang di awal waktu. Tak nak lengah-lengah dan tinggalkan solat dah. dan bla bla bla ... ". 


Ya, Kita cakap kita nak berubah. Tak nak lengah-lengah dan tinggalkan solat dah. Tapi cuba kita cek dan renungkan balik diri kita, betul ke kita buat apa yang kita kata ? Kalau betul ALHAMDULILLAH. Tapi kalau tak, cuba cari silapnya di mana. Adakah kita sekadar cakap sebab nak tunjukkan kat orang yang kita nak berubah atau percakapan itu sekadar percakapan yang singgah kat bibir je tapi tak seiring pom dgn hati ? haaa, sila cek balik semuaaaaa =,=


Dan ak mengaku yang ak jugak kadang2 terbabas juga dengan benda2 yang mcm tu. Ak pernah je cakap kat diri ak yang ak dah x nak lengah-lengahkan solat dah. Kalau masuk azan, terus nak g sembahyang. Tapi tapi hanya bertahan sekejap saja. Tak tahulah kenapa tak berterusan apa yg ak azamkan tu. Banyak godaan kot. Contohnya bila kita sedang tengok movie. Tengah2 syok tetiba azan kedengaran. lalu hati jahat berkata " alah, kejap lagilah sembahyang. Dah nak abes dah citer nie.." lalu kita lambat2 kan solat. see, nampak x permainan syaitonirrojin kat situ ? Pandai tak dia memperdayakan kita ?? wuuwuuw, sentap weeeii. ahha


Tapi tulaa. kalau kita nak berubah, perkara pertama yang harus di ubah itu adalah Hati. Kerana kat situ adalah kunci kepada segala-galanya. :)


Contoh kedua -->>

" Weii, sempena bukak sem baru neh ak nak belajar bersungguh-sungguh la. tak nak maen2 dah. Tak nak ponteng2 kelas dah.  Nak g awal je kelas and bla bla bla ... "


Tapi azam tu hanya tinggal azam sahaja. Langsung tak buat. G kelas tidor. Datang kelas pulak lambat. dah tu asyik ponteng je kelas sebab terbabas tido. dan dan je bila dah abes exam dan keluar result bagai "huwaa, menyesalnya ak x belajar bersungguh-sungguh. Menyesalnya ak main-main dan asyik ponteng kelas je, menyesalnya bla bla bla ...." . nampak tak ? nampak tak apa yang ak cuba sampaikan ?? Erm. Kita cakap kita nak belajar bersungguh-sungguh la bagai tapi kita x buat. G kelas pom nak tak nak je. Dah tu asyik ponteng je kerja. Macam mana kita nak dapat hasil yang cemerlang. Tapi kalau otak kau dah geliga dengan ponteng kelas bagai pom tp still dapat result yg cemerlang tu x pelaa jugaaakk. =='



Banyak lagi sebenarnya contoh yang ak boleh bagi kat sini. Tapi saja je ak nak tulis dua. Nak bagi korang yang baca entry ak neh berfikir sekejap. Cuba tepuk dada dan tanya pada diri masing-masing, betul ke kita dah buat semua yang kita dah pernah cakap sebelum nie ? kalau ak lah kan, banyak kot lagi yang tak aku laksanakan. yang berkurun kurun dulu pom ada je yang ak x buat lagi. teruk kan ? haha


Tapi tu laaa. kalau korang mampu buat apa yang korang cakap ALHAMDULILLAH la. tu tandanya hati dan fikiran korang seiring. Tak mudah tergugat dengan godaan yang mendatang dari para syaitanirrojin dan persekitaran. Susah woah nak jumpa dgn orang yang mcm tu kan sekarang neh. lalallallalalallala




Dan sukacitanya ak maklumkan lagi, ini semua adalah pendapat ak sahaja. Dan korang mungkin ada yang tak setuju dengan ak. Tapi x pelaa. Anggap je apa yang ak tulis nie sekadar bahan bacaan korang di waktu lapang. * Kalau tak lapang x denya korang nak dok melangut baca blog ak nie kan ? iye dokk ?? haha :p


P/s : Hasil takkan datang tanpa USAHA. dan usaha takkan takkan nampak kalau kita tak BERKESEDARAN untuk nak buatnya walau LANTANG mana kita bercakap sekali pom. 


Wednesday, 6 March 2013

0
Komen

#39 : Brc Mc Lead 2013

Assalamualaikum dan selamat malam.

Ehem ,menaip entry dikala sedang menuggu seseorang dekat hs cafe. Ecewaahh, bab kata pujangga Masa itu emas. Jangan dibazirkan dengan sia-sia. That is why ak ambik kesempatan untuk menaip entry lelaju neh. hihi


Nie haaaa nak cerita yang ari ahad hari tu bersamaan 3 Mac 2013, ak ada MC Lead anjuran MRC. well, jangan terkejut bila ak dengan rasminya dah di appoint sebagai BRC utk block. Padehal dah satu sem dah ak jadi BRC neh. Tapi baru beberapa hari lepas di appoint dgn rasminya., ecewahh, bangga sat =.= Well, untuk korang yang tak tahu neh BRC tu apa, its stand for Block Representative Committee. Tugas BRC nie adalah untuk membantu para MRC which is Mahallah Representative Commitee dekat Mahallah Hafsha neh. =,=


 Dan utk BRC neh, position ak sendiri. haha, konpem korang semua akan terkejut apa position yang ak pegang kan. ak sendiri pom macam  x percaya je dgn kebolehan ak. Boleh ke ak carry on tugas tu. Lain yang ak mintak jadi, lain yang ak dapat. Tak redha jugak la dulu-dulu. Tapi sekarang dah boleh terima la position tu sikit-sikit. Dah orang percayakan kita, takkan lah ak nak TIDAK pulak kan. Dah tu je diorang kata position yang sesuai untuk ak. huwaaaa. Terimalah Ana, terimalah ~ wuwuuwuuwu


heee, actually bukan sesaja je ak nak jadi BRC neh. Aim ak sebenarnya adalah untuk jadi MRC. tapi untuk permulaan dulu biarlah ak belajar daripada bawah dulu. Well, start dgn BRC dulu boleh 2 or 3 sem, then mintak la jadi MRC pulak lepas neh. Tak rugi pom kita bermula daripada bawah. Masih banyak lagi benda yang ak perlu belajar dan belajar. Kutip selagi boleh. Ana boleh ^.^


Dan untuk MC Lead ari tu kitorang dideahkan dgn beberapa perkara. Keseluruhannya macam mana kita nak jadi leader la. Well, utk first time ak jadi Leader utk group ak. HAHA, maen hentam je apa yang ak cakap ari tu. Dah la lupa nak perkenalkan ahli kumpulan ak masa mula-mula tu. Sengal lah ana. Bila budak dapat mic macam nie lah jadi nya. Habes lupa semua benda. muahahhaha xD


After lepas segala sesi bagai, kitoranga ada Explorace. Alah, area kawasan mahallah dan FSC je. Tapi giler kejam diorang bila letak check point yang jauh-jauh. Check point pertama kitorang dekat tasik bawah jambatan Hafsha tu. Check point kedua pulak dekat Mahallah Office. Memang lah kan suka kitorang berkejar ke sana ke mari. letih woaaah bila lama x buat exercise ~ hihi. 


Siap kena buat pantun bagai. Memang hentam lah wei kitorang ari tu. Yang fikir dalam kepala asalkan diterima je. Pembayang dah ke laut kot kitorang mengarut. Memang kalau budak2 pantun yng dengar kitorang buat pantun ari tu mau mengamuk diorang sebab merosakkan pantun. haha, redha jelaaaa :p


with amalina.
dia pom BRC jugak. wink wink ^.^


dengar briefing =.=


kumpulan kitorang.
oh yeah *tepuk-tepuk tangan :p


explorace woah.
penat +_+


dapat no kedua TERAKKHIR woah. muahahhah xD

Dan dan dan dan dan sila jangan terkejut dengan gambar di bawah ini. haha -->>

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-


-

-




Krriikkkk kkrriikkkk. Sila jangan terkejut okayy. haha. ak rasa mcm x layak woah. tapi nak buat mcm mana  dah dapat position tu. wakakkaka. Terima dengan hati yang terbuka lah. Mungkin dgn position neh pom secara tak langsungb boleh buat ak berubah jugak sikit demi sedikit. Jangan ingat budak D & T neh semua nya x perlukan perubahan lagi. Diorang pom bukannya perfect sgt pom. Biaselar manusia. haha


Dan position ak bukan setakat tu je. Banyak lagi yang ak pegang dalam club lain. Semoga ak dapat menjalankan amanah yang diberikan dengan sebaiknya. InsyaALLAH, ana boleh ^_^


p/s : Teringin nak maen bara2 lagi. haha *kkrriikkk krriikkkkk

Monday, 4 March 2013

0
Komen

#38 : Kita tak sama #2

Assalamualaikum dan selamat pagi.

Ehem. bout my previous post here, that is how I`m thinking. Agree or not, that is not my problem at all. We`re different dalam bagaimana kita berfikir. Aku fikir macam tu, kau macam nie. Minah tu macam tu, and mamat tu macam nie plak. Nanti kita akn jumpa bermacam2 jenis cara berfikir yang kita belum tentu tahu dia tu betul atau salah. Setiap orang ada caranya yg tersendiri kot.


I post the status after one of my friend text and told me her problem. I said to myself  "Ana, please give your best as a friends. She come to you and told her problem, then please appreciate it. Don`t choose to be silent like you always do". 


Aku belajar, belajar mcm mana nak dgr masalah orang dan ada untuk mereka cuma cara ak je yang lain. Cara yang menampakkan ak langsung tak kisah pasal org yg ada masalah. Sekalipun kau nampak ak muka tak ada hati dan perasaan, tak bermakna hati ak pom sama. Tak bermakna hati ak x alert dgn keadaan sekeliling ak. Yeah, its true when I said "To ask what is your problem first, its not totally me". Tapi itu x bermakna ak TAK TANYA langsung pasal masalah dia. May be it takes time for me to ask, but doesn` mean I don`t.


Knowing your mate having a concern but u choose to silent, what kind of friend will you be? If you neglect diplomacy, what kind of functioning will you be? 
I don`t know what are you trying to say actually. I just don`t get your point. =='. How come you ask me what kind of friend will you be ? Owh, heartless friends maybe. =.=


In the end you will only be a good listener, not more than that. A friend is not merely a listener, they are our protector, advisor, mentor, our siblings in religion, their scope in more than listener.
That is how you`re thinking. Your thinking is not defined how my friends thinking at all. When you said I just can be a good listener, how do you know about that ? Because I neglect diplomacy or what ?


If you choose seclusion, you must let go expression, but yet still posted this kind of status. If you understand your weakness you have the obligation to change, to accept is one thing  but to strive is another. What will be the good from listing your weakness if you not to change?
Apa masalahnya kalau ak post ? At least ak tahu dan sedar itu adalah cara ak. Kelemahan ak, ak terima. Untuk berubah, ak dah cuba. Cuba baiki kelemahan ak yang dalam sedar atau tak, orang x perasan pom benda tu. Bandingkan Ana yang dulu dengan Ana yang sekarang. *Kalaulah tahu mcm mana ak yang dulu. =='



or presumably hoping others will understand your weakness but you never have the intention to accept others weakness, simple weakness which they hope you will concern by asking them what is their concern, from starting ever since you were born in this society, then you choose to live in it and then die, with hope that society will bury you, the you are obliged to the favour of society.
Haaa, nie lagu satu yg ak tak faham apakah yg cuba disampaikan. Serius point nie ak x dapat tangkap ==', What can I say, how do you know I never have the intention to accept others weakness ?? how do you know ?? 


I can sense egoism and pride.
Its not bout egoism and pride. Tapi kalau bg pendapat kau mungkin lah kot yang ak nie mcm tu. But for me, I just want to give them time. Masa utk diorang bercerita pasal masalah diorang. Bila dia dah sedia utk bercerita pasal masalah dia, then I will listen. That is my method. Dan cara ak mungkin tak kena pada kau. Sebab kita tak sama. TAK SAMA.


Believe will hurt my friends when they read about my status.
Ya. ak tahu mungkin YA untuk sesetengah orang dan mungkin TIDAK utk orang lain lagi. Ak bukan hanya ada sorang dua kawan tapi ramai. Nak jaga hati perasaan semua orang tak mampu kot. Kalau diorang nak terasa if ak tulis mcm tu, itu bukan salah ak.*stillegolakaunieana it just my opinions and thoughts. Kalau tak boleh terima dan setuju bagaimana ak berfikir, terserah lah.



If it is your advice, I can accept. Thanks for commenting and give your opinion. :)


Sunday, 3 March 2013

0
Komen

#37 : Kita tak sama

Assalamualaikum dan selamat malam.

Ehem, just want to write my own thoughts and opinion yang dah lama tersimpan dalam kepala ak neh. Sebab aku neh bukannya yang boleh smpaikan verbally dekat orang. Kena tulis baru syookk. Nanti kalau ak cakap kat depan depan I`ll be lost. Last-last apa yang ak nak cakap semua entah ke mana =.=


Just copy from my status at facebook. Here we go -->>

"Aku hargai sapa2 yang sudi ceritakan masalahnya pada aku. InsyaALLAH I will be a good listener and try my best to give the opinion. But to ask what is your problem first, its not totally me. I notice every single thing, but I just don`t say anything. Yeah, it`s me Anatil Ashwaq.


If you were my friend yang dah lama kenal dengan aku, sepatutnya dah tahu aku nie jenis yang macam mana. If you don`t want to tell me your problem, doesn`t mean I cannot be there for you. It just you who don`t want to share it. Am I right ?


Kadang2 bila kita dah buat sesuatu pada orang lain contohnya menjadi pendengar yang setia bila dia ada masalah, bagi pendapat or anything yang seumpama dengannya, we cannot expect them to be same like us. Still they have their own way to be there for people who need them. Maybe bukan macam apa yang kita dah buat pada dia but still we need to be thankful daripada tak ada langsung.


What can I say, please don`t expect reward from people after doing them a favor, because eternal reward us from ALLAH, and his reward is far far greater.


Do we believe that there are no accidents in our life. Everything happen for a reason. Every person we meet will have a role in our life. Be it small or big. So, hargailah.


I might not be good and perfect. Yeah, I`m always hurt my friends with my words and actions. Always repeating the same mistakes again and again and sometimes I think they might be bored and annoyed with me.


I am a person who don`t know how to show and express my love in front of people. Sangat-sangat susah nak tunjukkan sehinggakan ada yang ingat ak nie jenis yang tak berperasaan. But for me, Its okay la kalau diorang fikir aku neh mcm tu. Tak bagi effect kat ak sangat pom. Kalau ada pom mungkin sikit saja. That is why I`m learning how to be alone without being lonely because we gonna lose people in our life. Cepat atau lambat saja.



# Love is when you`re missing some of your teeth but you`re not afraid to smile because you know your friends will still love you even though some of you are missing . #


Sincerely,
Ana Shuwaa


p/s : I lied because I don`t want you to know how much it hurts me. Totally hurt. 

Copyright @ Segala yang berada di blog ini adalah hak milik Ana Shuwaa. Terima kasih