Tuesday, 19 February 2013

0
Komen

#36 : Graduation Night : IIUM Peers Batch 15

Assalamualaikum dan selamat pagi.

Ehem. kali nie entry bakal menceritakan peristiwa yang berlaku pada 15 Februari 2013, bersamaan ari jumaat. Lokasi kejadian dekat Restoran Arab Wadi Al-Nile yang berhampiran dengan KL Fest. 


Alkisahnya ialah bahwasanya aku selaku salah seorang ahli Peers Batch 15 under Couseling Services Centre (CSC) telah graduate dr Peers. Dan untuk itu, kitorang telah melakukan malam graduasi di restoran arab. *jakun giler tulis mcm tu =.=


okayyy. ubah mood. ~ Nie nak citer yang akhirnya ak dah graduate dr peers. ecewaaahh, bajet seolah2 mcm dah grad dr uia woah. Feeling giteewww. Yelaa, nak grad dr uia lambat lagi. So, mcm nie lah jadinya. Grad dr peers pom jadilaaa. hehe

Akhirnya dah selamat setahun ak bersama dgn peers. Cukupkan 100ch dalam setahun bukanlah satu perkara yang susah. Asalkan ada komitmen dan x malas utk pergi okay dah kot. Walaupun mula2 dulu pernah jugak rasa ragu2 bertapak dalam hati but since ak dah start join nya, ak tanamkan dlm diri ak yang "ANA BOLEH". And everything went smoothly kot. Alhamdulillah :)


So, utk komitmen dan penat lelah selama setahun itu akhirnya terbalas jua. Yeah, we already done with Graduation Night. Its owsem. Walaupun x de nya pakai jubah2 graduasi dan topi bagai, ia tetap menyeronokkan dan meninggalkan kenangan. ~ ^_^


Sepanjang ak bersama dgn peers, Alhamdulillah banyak benda yang ak dapat. Belajar pasal basic counseling skills bagai serta dapat advisor yang boleh masuk kepala mcm madam Dina tu, semunya rasa best. hehe. Dan part yang ak x boleh nak gelak bila madam panggil ak "ANACONDA". Special woah rasa. org lain mana dapat gelaran mcm tu dr madam. wakakakak *perasan jap :p


Dan insyaALLAH lepas peers, ak still akn teruskan dgn APC (Advance Peers Counselor). Bila jadi APC, ak x terikat dgn contact hour dah. Cuma kena tolong madam jelaa kalau peers baru ada program. Bebila free datang lah tolong. Walaupun x de contact hour, kitorang still ada graduation night jugak. yuhuuu ~ itu yang best =.=

Ex- PM :D

Bersama dgn PM utk Graduation Night kitorang. Sapa lagi kalau bukan Amalina. heeee, Tahniah Mal sebab dah selesai jalankan tanggungjawab yg madam amanahkan pada kau utk malam graduation night kita tu. Kita sama-sama pernah jadi PM, dan kita juga pernah melalui zaman keserabutan sepanjang perancangan program. Untuk beginner yg mcm kita neh, Alhamdulillah, we did  our best. So, tahniah utk kau. ^_^


#wajib bergambar

Aku kira nie gambar paling ayu amal sepanjang graduation night. Mungkin sebab ada ak kot. haha. Yang lain semua gambar gaya pelik2 dan tak senonoh yg dia buat. Sabo jelaa dgn budak neh. Tapi bila tengok2 balik gambar, memang sah2 akn tergelak kot. Btw, amal cantek malam tu pakai shawl. :D


Yeay, dah graadddd ^______^

heee, feeling gittewww. Gmabar belakang pom jadi lah daripada  x de langsung. Yang bagi sijil kat kitorang tu adalah Dierctor Couseling Services Centre, Madam Noraini. Masa bagi sijil tu kat ak, madam tanya ;

Madam: Where are you come from ?
Aku :Errkk, Kelantan =='
Madam: Ye ke. sy ingatkan international student. 
Aku: heee, tak lah *sambil sengiihh empat belas. haha

Haaa,, ambik kau sekali ingat ak international student. Sebabnya dia tengok nama ak yang pelik lagi comel ini. Ya, ak tahu ramai yg salah sangka dgn ak bila masuk pasal nama. Tapi nak buat macam mana. Dah nama nie import dr tanah arab. Memang lah kan unik dan sedappp giteeewww. Maksudnya pom boleh tahan jgak. Tapi sayang x mencerminkan pemilik namanya pom. muahahahhahah xD


Bureau welfare

And finally dapat jugak tangkap gambar biro walaupun bukan secara formal. Its okayy la. At least ada gambar kenangan. ecewaahh, giitteewww :p . Ya, ak bawah biro welfare. Sepatutnya kitorang ada lima orang tapi dua orang lagi x dapat datang. So, tinggallah tiga. ^_^

To Syahid: Hajat kau dah tercapai. Tahniah :)
To Syaza: Terima kaseh sebab jadi Secretary yg terbaik utk kitorang. Buat report utk program bagai. heee, Thanks :)

Love IIUM Peers Batch 15 <3 <3 <3
Some people come into our lives and quickly go.
Some stay for a while and leave foot prints on our hearts,
And we are never ever the same,

Work for a cause and not for applause.
Live, life to express and not impress. Don`t strive to make your presence notice
but just make your absence felt.

Don`t throw away the memory because for us who are separated,
the memory is the graft.


nak jugak tempek muka sendiri. haha

Bila semua benda dah selesai, akhirnya boleh tersenyum riang. Akhirnya semua jadi KENANGAN.


p/s : Terasa awkward time menulis entry nie. Tak tahu kenapa

Sunday, 17 February 2013

0
Komen

#35 : Mission completed :Corporate Social Responsibility 1

Assalamualaikum dan selamat pagi

ehem. ari nie baru berkesempatan nak buat entry yang dua minggu lepas which is event yg telah berlaku pada 2 Februari 2013. Ya. ak tahu agak lama ak mengambil masa utk hupdate pasal benda tu. Biaselar, banyak benda lain lagi yang ak kena uruskan. Tu yang x de masa nak buat terus lepas abes program. hihi


Meh sini nak cerita event 2hb ari tu. heee, before masuk sem ari tu kitorang budak2 peers ada program yang kena buat dekat Rumah Anak Yatim. Dan rumah yang menjadi pilihan adalah Rumah Bakti Dato` Harun (RBDH) yang dekat Ampang tu. Orang lain tak masuk lagi uia, tapi kitorang 31 hb tu dah kena ada dah kat uia utk induction program bagai. Tapi ak dgn amalina datang awal lah sikit drpada diorang2 neh semua. adelar dlm 3 hari awal sikit sebab ada benda lagi yang kitorang kena uruskan. Dah la kitorang yg balik lambat rumah. terbaep ah. Ak uruskan pasal CSR, and Amalina pasal graduation night kitorang. Biaselar bila sama-sama jadi PM. Muahahhaha xD


Program yang namanya Corporate Social Responslity 1 (CSR1) itu adalah program terakhir kitorang budak2 peers yang kena jalankan. Dan utk program tu, ak adalah Program Manager nya (PM). Ehem, mesti ramai yg x percaya kan. haha. Tapi itulah kenyataannya yang kena terima. Panjang kisahnya nak cerita mcm mana ak boleh jadi PM neh. Yang tu kena buat entry baru. haha *perasan giler :p


Sepanjang merancang utk program neh, banyak jugak kisah suka dan duka yang terjadi. ecewahhh, tetiba jadi kenangan. haha. yelaa, kitorang ambik masa lebih drpada 5 bulan kot utk realisasikan program neh. Baru ak tahu rupanya susah nak buat program. hihi. Tapi Alhamdulillah, semuanya berjalan dgn lancar. Berbaloi la dgn masa yg ak spend utk merealisasikan program neh dgn ada meeting sana, meeting sini, program sana, program sini. Satu kepuasan yg x dapat digambarkan bila semuanya berjalan dgn lancar okayy. haha ^_______^


Sehari sebelum program, kitorang ada induction utk faci. Semua tu Head Module (Amal) and Head Facilitator (Aizan) yang handle. Yelaa untuk memastikan program esok berjalan dgn lancar. Selain itu ada jugakla briefing pasal voice out consultation by Syahid. Utk induction tu, Adviosr Peers, Madam Dina pom ada turun sekali tengok kitorang. Adelar dalam 3 jam induction tu ~ 


button badge design by me.
request  utk design sendiri dalam meeting ari tu ~ 

Tentative and organising commiitee :)

breakfast di tangga besar sebelum naik bas :D

Dewan RBDH.
Sesi memunggah kerusi keluar dewan



Sesi taaruf dgn para fasi :)

DGA 1 :Mass activities and group formation



DGA 2 : Ice Breaking ^_^



presentation time  ~




Kusyuk semua dgr presentation para peserta :)

DGA 3: Pelukis buta 

DGA 4: Menara Impian

semangat giler diorang ^.^

tadaaaaa,,
himpunan menara yg dicpta =,=

PM with Head Module :D

DGA 5: Magix Box

Voice out consultation pasal kerjaya xD

gigih mengarang ayat utk berucap nanti :p

bukan maen mengarang ayat.
last2 maen hentam je cakap. adelar dlm 5 minit je :D

Ucapan drpada Pengurus Rumah Bakti

Hadiah time ~ lallalalalal

Kenangan bersama ^____^

Ikhlas daripada Kitorang ^.^

Overall, program ari tu berjalan dgn lancar walaupun ada masa yang kitorang terdrag sikit. Normal lah tu kalau program terdrag. hihi. Memang enjoy la bersama dgn diorang semua ari tu. Alhamdulillah dapat feedback yang positif daripada diorang. Terasa penat lelah selama nie berbayar kor after selesai program dgn diorang. Terasa mcm segala beban yang ada kat bahu ari tu hilang mcm tu saja. Seriously, sangat gembira dan puas hati. ^___^


Nie adalah first time program yang ak jadi PM. Mungkin sepanjang progress program neh ada lah terslack kat mana2. biaselar bila kita baru nak belajar. Tup tup terus jadi PM nya. Memang kalau nak yang terbaik terus dr ak takkan bolehnya. So, ak hanya buat apa yang ak termampu. =,=


Thanks pada Head Bureau of Welfare (Hb) sebab bagi peluang kat ak utk jadi PM. Paper work yang kita  langsung tak harap akan di approve oleh madam akhirnya dapat jugak kita laksanakan dgn jayanya. Sangat tak disangka. Hb yang banyak bagi nasihat bila ak dah nak give up dan x mampu nak hadam semua benda. Maklumlah ak orang yang baru nak bertatih dalam program2 macam nie perlukan pembimbing ~ ecewahahaha xD .Terima kasih :) *aku harap lepas neh bila nampak kau ak x nampak pasal kerja dah =,=


Terima kaseh jugak pada Amal dan Amalina sebab banyak tolong ak dari belakang. Tanpa korang ak tak tahu lah mcm mana ak nak teruskan. Saat ak down and nak give up, korang sentiasa ada dgn ak. 


Terima kaseh pada semua committee dan fasi sebab korang sanggup datang awal kat uia neh dan menjayakan program neh bersama. :)


Seriously, ak tak sangka yang ak dah smpai ke tahap neh. Bermula dari zero and now ak dah tahu semua benda walaupun tak banyak. Masih ada lagi masa untuk ak kutip sebanyak boleh peluang yang ada. asalkan ada tekad di hati. InsyaALLAH :)


p/s: Air mata tu pernah menitis saat ak rasa dah x mampu. But now, smile ^______^


Copyright @ Segala yang berada di blog ini adalah hak milik Ana Shuwaa. Terima kasih