Friday, 29 November 2013

0
Komen

# 53 : Keep calm

Assalamualaikum dan salam jumaat

Ehem, dah nak dekat 3 bulan ak memang betul betul biarkan blog nie berhabuk. Bukan x de cerita, ada. Tapi masih belum menjumpakan masa yang sesuai utk hupdate. 

Banyak benda yang nak cerita, tapi semua tu masih belum mampu ak terjemahkan dalam blog nie. Banyak gambar yang berbicara tanpa kata yang menantikan nukilan singgah memberi rasa. Ini pun singgah sebab hanya mahu melepaskan rindu pada blog kesayangan. Sabar, sampai masa tuanmu ini akan coretkan semua dalam ini. Bukan satu cerita, tapi banyak. Maka bertahanlah menunggu :p

Keep calm and wait for another one months. Or maybe two months. Teheee. 

p/s : Be a fruit loop in a world full of cheerios. If you know what I mean.



Sunday, 15 September 2013

0
Komen

#52 : My cinta hati

Assalamualaikum dan selamat tengah hari.

Ehem, I`m back setelah hampir dua minggu berehat dari mengupdate blog. And now dah masuk September, and maksudnya ak dah masuk sem baru kat UIA neh. Well, I`m officially Second Year Second Semester student. Still have two years to complete my study. Nie pejam celik pejam celik memang cepatlah kan masa berlalu. Nak nak dua tahun lagi, haih memang tak lama lah kan. Okay, x sabar nak grad. :)))


Bila dah masuk sem baru nie, maksudnya ak pun dah tak kerja kat nursery tu dah. Susah kot nak buat keputusan nie. Yelaa, ak dah sayang giler kat diorang. Tapi walau sayang macam mana pun, ak kena jugak buat keputusan. Memang la mula mula ak still nak sambung part time jugak. Tapi bila fikir fikir balik, ak pun nak menyenangkan kerja diorang, so I need to quit. Yelaa, bila jadi part timer kau pun x sure bila kau boleh datang kerja kan dengan life kau as a student yang x menentu jadualnya. Tambah tambah kalau ak nie, lagi lah ak x boleh nak janji. Ada je kerja nak kena buat. Daripada ak menyusahkan diorang lagi baik ak menyenangkan kerja diorang kan. So, the best solution adalah berhenti. heee, but I`m still can come to the nursery la to meet all the kids and babies. hooraayyy *joget joget*


So, ari jumaat tu ak pun pergi jelaa nursery tu utk jumpa dgn diorang. Sebabnya ari jumaat je yg ak free. Ari lain ak full dengan kelas. Masa ak pergi tu diorang semua sedang tidur. So, ak terus naik tingkat atas utk jumpa dengan baby baby semua. And first words yang keluar dari mulut ak kat nenek adalah " Mana Rayyan ? ". Lalu nenek jawab," Rayyan dah seminggu tak datang nursery." Huwaaa, terasa nak nangis. Rindu Rayyan. Rindu kat dia since masa ak dah nak last kerja dulu pom Rayyan dah tak datang nursery. Ingatkan tak sihat ke hapa tak datang. Tak sangka sampai ke ari ak melawat tu Rayyan tak datang jugak. wuwuuwuw. Oh my Rayyan, Teacher rindu awak taw :(


I just peluk asma` and Fatini sambil kiss diorang kat pipi. Rindu jugak kata dua orang anak dara nie. Masa peluk asma` tu, dia macam blur blur je ngan teacher Ana dia nie. Gaya dia macam malu pun ada. Sumpah rasa nak tergelak dengan asma` ari tu, heeee. Masa peluk Fatini pulak okay je. Suka la Fatini tu orang peluk peluk dia sambil angkat dia dok atas riba. Masuk bilik sebelah baby baby lain pun sedang enak je tidur. Tapi ada sorang baby nie tak tidur lagi. Nampak ak je terus sengih. Rupanya dia baby baru, namanya Najmi. Najmi mengingatkan ak pada Rayyan. sebabnya Najmi suka tersenyum. Sama macam Rayyan. =,=


Since I make a post about them, so ak akan cerita pasal diorang. Abadikannya dalam blog ini. Ak jamin post nie panjang., but I don`t care. hoho

ASMA`




Ini Asma`. Baby perempuan yang suka sangat senyum. Seorang yang manja dengan nenek. Nampak nenek je dah x pandang kitorang nie daah. hehe, so bila nenek tak datang kerja nie yang best nie nak buli asma`. Buli maksudnya berpura pura tak bagi perhatian sangat la kat dia. Kalau ada nenek, nenek la yang manjakan dia. Kalau x de nenek, hooraayy boleh buli asma`. hihi. Umur nya dah masuk setahun dah, tapi masih lagi tak pandai jalan. Mungkin sebab badannya ringan sangat kot. +_+. Mohon supaya Asma` cepat cepat tambah berat badan. Ringan sangat. #eh :D

Awak tahu tak Asma` yang teacher pun suka tengok awak senyum. MasyaALLAH comel sangat. Bila awak senyum akan menampakkan gigi depan awak yang enam batang tu. Okay rasa macam nak gigit je awak taw. comel sangat. Mohon Asma` membesar jadi anak yang solehah. InsyaALLAH, ameen ;)


FATINI RANIA (Fatini)




Okay, nie Fatini. Baby yang paling mengada sekali. Mengadanya sejak baik daripada sakit ari tu. Ya ampun, mengadanya kadang kadang menguji kesabaran. Bila baby yang lain menangis, dia pun ikut nak buat hal sama. saje je nak suruh orang dukung dia. Memang tak lah kan nak mendukung awak disaat yang lain menangis berjemaah. So the best solution adalah bagi awak puting dan hiraukan awak utk seketika. kadang-kadang kalau teacher geram sangat dengan awak, teacher akan letak awak kat bawah dengan budak budak lain. Sebabnya suara awak tu dah boleh menyedarkan baby baby lain yang sedang tidur taw. Tapi teacher turun lah balik dekat awak lepas keadaan kat atas dah stabil. See, nampak tak berapa teacher sayag kat awak. :p Awak dah pandai jalan dan sekarang pun dah stabil dah pun cara awak jalan. Tapi nak letak awak dekat bawah dengan budak2 yang lain memang tak lah lagi kan. hoho




Haa, nie gambar awak masa last day teacher kerja. Teacher tidurkan awak atas tilam dan bukannya dalam buai macam selalu. Awak dengan botol susu memang tak dapat dipisahkan. Lagi lagi dengan puting awak tu, memang tak nak berenggang. jealous teacher taw. Masa awak nak balik, teacher kiss awak. Teacher cakap " Sori Fatini ". Mohon supaya Fatini membesar menjadi anak yang solehah jugak. InsyaALLAH, ameen ;)


HUZAIFAH




Ini Huzaifah. Sebelum nie dia memang dok kat nursery tapi bercuti dalam 3 bulan sebabnya maknya melahirkan adik dia, Ukasyah. so Huzaifah pun turut bercuti sekali. Baru baru nie je baru datang balik nursery dengan adiknya. Huzaifah dah pandai berjalan dah pun. Kiranya senang jelaa nak jaga dia. Bagi je botol susu habis cerita. Dia buat laa hal sendiri dah laaa. hehe, sama je macam Fatini, masih belum boleh turun bawah lagi. So, dok jelaa kat atas dengan baby baby yang lain. Bila nampak maknya datang, mula lah dia dok joget joget melompat bagai, happy lah katakan. Mohon bila huzaifah membesar menjadi anak yang soleh. InsyaALLAH, ameen ;)


AHMAD RAYYAN RAQIEB (Amad)




Dia pun Rayyan jugak tapi kitorang panggil dia Amad. Amad pun dah pandai jalan jugak tapi masih lagi belum stabil, terkedek kedek je jalan. Erm, Amad nie kena diberi lebih sikit perhatian sebab dia sakit. Kesian kot. Masa g lawat nursery ari tu pom Amad baru lepas keluar wad, kena tahan beberapa hari kat sana. Walaupun Amad sakit, tapi dia still active kot. Melasak ke sana ke mari. Kita pulak yang risau tengok dia. Kadang kadang bila dia dok tengah syok syok melasak, time tu la dia kena sakitnya. Scary woah. Bila seminggu dua tiga kali kena, lagilah buat kitorang rasa cuak. +_+




Kalau nak tidurkan amad, kita kena dodoikan dia. Lilit amad dengan kain kat badan. Cayelah cara amad tidur. Kalau nak tidurkan dia atas tilam terus memang tak lah kan budak nie nak tidur. So macam tu jelaa caranya.  And yes, teacher pun dah berjaya tidurkan awak macam tu. #AchievementUnlocked. Mohon Amad sentiasa sihat. Tak mahu sakit sakit daaa. Semoga membesar menjadi anak yang soleh nanti. InsyaALLAH, ameen ;)

UKASYAH



Ini adalah adik Huzaifah tadi. Umurnya baru nak masuk tiga bulan. Senang jelaa nak jaga Ukasyah nie. cuma time nak mandikan dia, memang kuat lah jeritnya. Boleh dengar sampai ke bawah kot. Biasanya dalam pukul 12.30 p.m something la mak dia akan datang la utk breastfeeding ukasyah nie. Mak dia comel kot. Seriously comel. Aku yang perempuan nie pom mengakui kejelitaan mak dia, apatah lagi kalau orang lain yang tengok. Sebab tu la Huzaifah and Ukasyah nie comel je. haha

And and teacher pun dah berjaya mandikan awak Ukasyah, sendiri tanpa pertolongan orang lain. Yes, achievement unlocked okayy. haha. Cuak jugak la mula mula since badannya masih lagi lembik. But terpaksa la beranikan diri. Sebabya nenek x de pagi tu. so semuanya nak kena buat sendiri. Oh yeah. Mohon bila Ukasyah membesar nanti menjadi anak yang soleh. InsyaALLAH, ameen ;))


AYYASH


Nie Ayyash. Boleh dikatakan budak baru jugak la kat nursery. Datangnya pom hanyalah dua kali seminggu je. Seorang yang buat hal sendiri jgak. Baru berumur 9 bulan, dan sangat superb mengengsot. Letak je kat bawah, laju je dia mengengsot. Active jugak la si Ayyash nie. Tapi satu je, Ayyash nie sangat susah tersenyum. Teacher berjaya tengok awak senyum pom masa Teacher tidurkan awak taw. Macam macam yang Teacher buat untuk senyumkan awak, tapi awak langsung tak senyum. Awak lapar lagilah tak de nak menangis. Awak cuma menangis bila Teacher mandikan awak je. wwuuwuwu. kalau baby baby lain buat hal dengan awak, awak rileks je tak melawan ke hapa. so baik la Ayyash, =,=

Bila awak tak sihat, memang awak tak nak berenggang dengan Teacher je kan. Sampai nenek pun takut bila Teacher tak ada nanti macam mana nak handle awak. Tapi Teacher cakap kat nenek " Ayyash nie okay je la nenek. Tak sihat je dia tak ada mood macam nie. kalau dia sehat nenek tak kena risau daahh" hehe. Bila awak tak sehat, Teacher kena dukung awak utk tidurkan awak. Biasanya Teacher tepuk tepuk awak atas tilam laju je awak lena. Tapi kali nie tak. Teacher kena dukung awak, tepuk tepuk sampai awak tidur. Sehingga Rayyan pun Teacher tak sempat nak manja manja taw. Kesian Rayyan sehingga terlena sendiri kat tilam sebab tak ada sapa yang nak layan dia. wuwuuwuw



Awak ingat tak Ayyash, time nie la awak senyum. Tapi Teacher tak sempat nak snap gambar awak. comel sangat awak senyum. Ingat tak ari yang awak senyum masa tidur tu, ari last Teacher kerja kat situ. Terubat jugak la Teacher nak tengok awak senyum niee. heee. Masa parents Ayyash ambik Ayyash lambat ari tu, seriously Teacher tak tahu nak buat apa. Teacher kasik susu, awak memang tak nak minum langsung. Lagilah buat Reacher risau takut perut awak kosong sebab ari tu awak makan bubur je and tak nak langsung susu. Last last Teacher terpaksa suap awak makan Cerelac yang Mazin punya maghrib tu. Laju je awak makan sambil nangis. Nampak sangat yang awak lapar sayang. Bila dah selesai bagi awak makan, teacher siapkan awak wangi wangi dan tidurkan awak. Semoga menjadi anak yang soleh sayang ;)


MAZIN



Nie mazin. Tapi nama timangan yang nenek kasik kat awak Mazin adalah "Si Keling". hehe. Mazin nie adalah baby kesayangan Teacher Sya. Teacher Sya je yang bertahan melayan awak nie mazin, hehe. Dalam tido pom masih lagi boleh nak merengek. Dahla tido sekejap sekejap je. Tapi tak pe. awak still lagi comel. And now awak pun dah nak belajar mengengsot kan. Dah pandai dok angkat angkat badan. konon kononnya nak buat push up lah kan. hihi. 




Bila awak tak merengek, teacher lepas je awak main golek golek atas tilam tu. suka je kan awak dok main golek golek. Tapi kalau orang pegang awak, lagila awak double triple suka macam dalam gambar kat atas tu. siap melompat lompat lagi taw, heehe. Semoga membesar menjadi anak yang soleh jgak sayang ;))

WAN AL-FATEH  (Fateh)


Nie Fateh, baby kesayangan Nenek. Memang kesayanagan sangat lah kan awak nie Fateh. Kalau teacher pura pura marah awak kan, nenek marah teacher balik taw. see, nampak tak betapa nenek sayangkan awak. hehe. nenek je yang tahan dan tetap setia dengan awak. kalau awak menangis, teacher rela switch baby yang nenek pegang tu dengan awk. :D

Bila nenek x datang kerja, memang teacher letak jelaa awak main sorang sorang atas tilam tu. Okay je pulak kan awak tak menangis dan buat hal pun. Tapi asal nampak nenek je awak merengek. Babap kan Fateh nie. saje je kan nak mengada dengan nenek. hehe. Apa pun semoga menjadi anak yang soleh sayang ;)


RAYYAN RYQAL (Rayyan)



Niee haaa Rayyan, Baby kesayangan Teacher Ana. hoorraayy. Teacher suka awak sebab awak la yang paling tak bermasalah kat situ. Bermasalah maksudnya awak baik, suka gelak , boleh main sendiri, jarang menangis dan paling teacher suka sekali bila awak kuat makan. Tapi satu je awak nie bukannya yang suka minum susu sangat. Minum sikit muntah terus. Minum sikit muntah. Rasa rasanya Teacher je kan jadi tempat awak muntah sampai Teacher kena bawak baju lebih g nursery. Tapi bila lepas raya ari tu mama awak tukar susu, terus awak dah kurang kurang dah muntah. Dan kadang kadang tu awak tak muntah langsung. Suka tengok awak tak muntah dan boleh minum susu dengan bahagianya. 

Bila nak tidurkan awak, bagi awak minum susu, rasanya Teacher je yang boleh kasik awak minum susu sampai abes. Sebabnya teacher paksa awak minum kan. Dalam tak nak tu, awk minum jugak susu sampai abes kan. Nampak tak yang awak tu sebenarya lapar tapi saje je kan gedik tak nak minum susu. Elok elok je time dok menyusu tu mata awak pejaam. Teacher pom dah boleh tahu dah bila masa awak acah acah tak nak minum susu tapi sebenarnya awak lapar dengan awak memang tak nak langsung minum susu. See, nampak tak awak nie get more attention dari Teacher taw Rayyan. 


Niee haaa gambar time awak demam ari tu. Memang susu awak tak nak minum langsung la. Ya, Teacher taw awak punya pernafasan tersumbat dan x selesa nak minum. Bila baby lain semua dah balik memang Teacher pegang awak jelaa kan. Saje je Teacher pegang awak sebab Teacher taw lepas nie Teacher dah x boleh dah nak pegang pegang awak macam tu selalu. 



Last day Teacher jaga awak. Teacher peluk awak kemas kemas. Entah kenapa Teacher rasa sayang nak lepaskan awak. Teacher tidurkan awak sambil peluk awak kat bawah sebabnya hari sebelumnya Teacher tak bagi perhatian kata awak sebab Ayyash tak sehat sehingga awak tertidur sendiri tak ada sapa nak layan awak. Mana taw hari tu rupanya memang dah last day betul betul la teacher jumpa awak. Ari Rabu, Khames, Jumaaat dan sehingga lah minggu yang lepas awak x datang langsung nursery. Tak lama lagi Rayyan dah nak jadi abang kan, jadi  Mohon Rayyan sentiasa sehat dan jadi anak yang soleh ya sayang. Teacher sayang awak ;))


NAJMI 


Najmi adalah baby baru yang masuk minggu nie. MasyaALLAH Najmi nie tersenyum all the time. Mula mula tu ak ingatkan dia nie perempuan, tapi bila kak Ina kata dia nie lelaki ak macam tak nak percaya. Sebab nya Najmi nie comel sangat kot. serius comel. Saat Najmi nampak Teacher Ana, terus dia tersenyum, n secara tak lansung Najmi mengingatkan ak pada Rayyan. Persamaan mereka adalah suka tersenyum. Lalu ak ambik Najmi dari pembaringannya dan pegang dia. See, nampak tak dia punya mulut yang terbuka sebab gelak yang sentiasa setiap kali ak mengagahnya. Comel sangat. =,=



Pergh, sempat lagi ak camwore dengan Najmi. Tengoklah betapa semangatnya dia. Memang banyak lah kan gambar si Najmi nie dalam nset ak. Memang fotogenik abes la budak nie. pandai aje senyum bila ak kata senyuummm. haha. Semoga Najmi jugak membesar jadi anak yang soleh nanti ;))

-------------------------------------------------------*******-------------------------------------------------------------







Bukan ak jaga baby je. Kadang2 kalau orang bawah x cukup orang nak handle budak budak bawah semua and kebetulan kitorang orang yang jaga baby kat atas nie akan turun la sekejap tolong tolong yang mana patut. Kadang2 kalau diorang bising sangat dan tak terkawal, kitorang buat la energizer dengan diorang. Haaa, kalau bab tu Teacher Sya yang pandai main nyanyi nyanyi dengan diorang. Ak nak nyanyi ? baru sampai sebaris lagu pom dah pancit hoii. pitching semua lari terbang melayang ke mana. hehe. lagipun suara ak nie ada problem sikit. Kalau ak paksa kuatkan suara sikit, konpem tekak ak sakit. entah apa la masalahnya pun tak tahu. End up dengan batuk batuk sehingga boleh buat terkeluar ayaq mata sikit . -__-





Nie la antara muka muka budak bawah. semua comel comel dan hensem hensem kot. nama sorang sorang pun tak nak kalah memasing. But its okayy. still tak dapat nak lawan nama Teacher Ana lagi taw #Eh :D

Okay, Teacher pun sayang korang semua. Mohon supaya jadi anak yang soleh dan solehah ya semua <3 <3 <3


p/s : When I`m not in a good mood and unstable emotion, I know where to go ;))


Sunday, 25 August 2013

0
Komen

# 51 : Walimah Fatin Aliyyah & Amar

Assalamualaikum dan selamat tengah hari.

Ehem ehem, first time nak bercerita pasal walimah dalam blog nie. Maklumlah walimah kawan kawan yang lain sebelum nie langsung TAK DAPAT PERGI sebab ketiadaan di kelantan. sedih taw rasa bila tak dapat pergi walimah kawan kawan yang menjemput. Hanya mampu menatap gambar je yg muncul dekat Fb. *kesat-kesat hingus*. Haruslah kan rasa sedih. kawan dah menjemput tapi kita pulak yang tak dapat pergi. Nanti kalau kita tak pergi walimah orang suka suka, nanti walimah kita sapa pulak yang nak datang kan kalau bukan kawan2 kita utk meraikan bersama. kalau nak kata family dengan sedara mara yang lain ada, itu hal lain. Nie kita bercerita pasal kawan-kawan. Okayy o.O


Tipulaa kan kalau setiap kali dapat jemputan walimah tak rasa eksaited. Rasa eksaited tu tak dapat digambarkan dengan kata kata. Dalam hati berkata " Alhamdulillah, akhirnya kawan aku dah sampai serunya". Cuma rasa eksaited ak kadang2 disembunyikan oleh rupa yang tak berperasaan. Kononnya cool giler ah bila kawan kawan nak kawen. Tapi hakikatnya dalam hati tersenyum eksaited melompat bahagia buat si teman. Sapa yang tak gembira bila kawan kawan nak membina masjid, membina Baitul Muslim. Haruslah kita tumpang gembira sekali. heee :)


So, semalam buat pertama kalinya ak pergi walimah. Dan walimah ini adalah walimah Kak Fatin & Amar. Well, kakak merupakan first batch kitorang yang kawen. I mean first batch nie adalah antara kawan2 kitorang lah ye. Tahniah diucapkan buat kak fatin dengan Amar. Kita tumpang gembira untuk akak. hehe, nak gembira utk diri sendiri lambat lagi la serunya. wakakakaaka


Bila tengok akak semalam, nampak la seri pengantin tu. Walau penat sekalipun, seri tu tetap terpancar dekat muka. Mesti bahagia kan jadi seorang isteri kepada orang yang kita sayang +_+ . Alhamdulillah, sudah sempurna separuh daripada agama kalian. Barakallulakuma ^^


And and semalam pergi walimah dekat shah alam dengan Amal and Najwa and bertemu dengan sya dekat sana. Dah lama kot tak keluar uia. Nampak tak betapa baiknya ak bila dok uia neh. Mana ada hati nak g jalan-jalan. kalau nak g jalan-jalan pun, hanya mampu di pendam dalam hati #Eh. So semalam setelah sekian lama akhirnya keluar jgak dari sarang. Semngat berkobar kobar gitteewww nak g walimah. Tapi untuk tengok akad nikah tu tak sempat lah since kitorang gerak dalam 12.15 tengah hari, memandangkan akad nikah tu start 10.30 pagi. hahaha


with Putih Solehah :D


Putih Solehah and Oki Setiana Dewi #Eh :p


awek awek solehah uia. #eh.
InsyaALLAH, Ameeen :)


Credit to Naim :)


With pengantin ^^


nampak tak betapa semangatnya ak di situ =.=


ambik seri pengantin #Eh :D







saya malu *Pheewwww*

And among His Signs is this, 
that He created for you mates from among yourselves,
 that ye may dwell in tranquillity with them, 
and He has put love and mercy between your (hearts)
verily in that are Signs for those who reflect.



And alhamdulillah, selamat sampai ke UIA semalam. Penat tapi berbaloi. Thanks akak sebab jemput kitorang datang and siap hantar kitorang lagi ke KTM semalam. Pergh,, bangga bila dapat service istimewa dari pengantin. hihi. 

p/s : The prophet S.A.W said : " Marriage is the best solution for those in love." - Ibn Majah


Sunday, 18 August 2013

0
Komen

# 50 : Hari Raya Aidilfitri 2013

Assalamualaikum dan selamat petang.

Ehem ehem, petang nie baru terasa nak hupdate entry pasal hari raya ari tu. Walhal dah masuk raya ke sebelas dah pom. Memang lah kan ak suka hupdate entry lambat lambat. Alah, lambat lambat pun sebab ak cuba untuk mencari masa yang sesuai nak hupdate. Maklumlah banyak kerja yang nak kena buat. Nie pom sebab final exam dah abes, and ak pom cuti weekend nie. So, I guess this is the right time lah kot utk ak bercerita pasal raya ari tu. hihi *gelak sopan*


Well, pagi raya ak macam pagi raya raya tahun tahun lepas lah kot. Outfit on the day adalah Tshirt dengan kain batik kot. Cayelaaahh. Yelaaa, orang lain semua pukul 8, 9 pagi tu dah ready dengan baju raya bagai. Tapi aku, pukul 11 pagi still dalam pakaian tu. Nampak tak mood beraya ak tu mcm mana. Kalau boleh ak nak dok kat rumah je kot. Malas nak keluar g mana-mana. Tapi tulaaa, kesian pulak kat abah ak nie nak beraya ngan anak dia yang comel neh. Maka bertukarlah ak pada pakaian raya yakni jubah yang telah dipakai beberapa kali oleh mak ak sebelum nie. Seee, nampak tak kat situ size anak ngan mak macam mana, o.O :p


outfit on the day, haha

Dalam pukul 12 mcm tu lah baru ak bergerak g beraya. Destinasi first ak pergi adalah rumah nenek sebelah abah ak. Dekat je ngan rumah ak nie, Naik moto dalam 5 minit pom dah sampai. hihi. So, masa ak pergi tu mak cik pak cik ak serta anak2 dia ada yang dah sampai. So, selaku anak dara yang paling sopan dan ayu dalam keluarga nie bersalamlah dengan semua orang. Tahu tak tahu tak dalam family sebelah abah ak nie, ak lah anak dara yang paling tua dan belum kahwin. Tahu tak perasaaan nak ada sepupu perempuan yang sebaya atau lagi tua dari ak tapi belum kawen nie melonjak lonjak hoii. Tapi apakan daya, terpaksalah terima hakikat yang ak ada banyak sepupu perempuan yang muda dari ak enam tahun ke atas. sob sob -____-


dengan Fawwaz adik ak yang no 3

Selepas g beraya semua rumah family sebelah abah ak, maka petang tu adalah lepas asar kitorang bertolak balik ke rumah nenek sebelah mak ak kat thailand tu. Alah, bukannya thailand sangat pun, cuma seberang sungai antara thailand ngan malaysia je pom. hihi. No need for passport, just cross the river pakai sampain macam tu je. Untung youuuuu. And then pagi esok tu ak pergi takbai jap dengan sepupu ak. Rancangnya nak cari tudung tapi semua jumpa tudung yg ak x berkenan. Ak nak kaler hitam je pom, tapi yg ak jumpa yang bertingkat tingkat tu. Langsung bukan citarasa ak. Lepas tu dalam pukul 2.30 petang, ak balik pulak ke rumah ak sebabnya abah n mak ak ajak g rumah abang abang abah ak dekat Kota Bharu sambil2 g anta baju orang nak kaween. Satu family kot berjalan ari tu. Alhamdulillah :)


with my cousin, Mc Na. 

Adik no 3, and 4. Fawwaz and Faris

time nie balik Malaysia balik #Eh :D

Time nie yang g jalan2 dengan family :)

adik no 2, fahmi

dengan mak :)

dengan abah ^^

Dan raya ketiga tu ak dok kat rumah je, tak g mna2 pom. Gi raya rumah kawan kawan pun tak. Cuma malam tu laa geng geng sekolah rendah ajak ak keluar g makan, so ak pun on jelaa sebab x de menda ak nak buat. Nampak tak betapa ak nie pasif bila dok kat rumah. hoho.


And and raya ke empat tu ak dah kemas2 barang balik ke uia dah. Bertolak malam and dalam pukul 7 pagi raya kelima tu selamat sampai ke uia. Nasib baik x kerja. kalau tak penat hoii. Semua orang terkejut bila ak balik awal ke uia. Dah tu nak buat macam mana bila uia nie buat exam lepas raya walhal satu paper je pom. Ak no hal lah kot utk datang balik lepas raya sebab ak tahu memang ak tak balik dah rumah sehingga bukak sem nie. Tapi tulaaa kesian kot untuk budak2 sabah sarawak yg terpaksa pulang balik lepas raya semata-mata nak seat exam hanyalah sepaper je and then balik rumah semula. Manyak rugi woooo -_-


Well, untuk raya tahun nie Alhamdulillah berjaya tolong mak ak siapkan tempahan baju. Tolong complete kan mana yg x complete je. Cuma biskut and kek utk raya tu x buat sebab ak merajuk. Pang, terasa nak lempang diri sendiri kot. Dah lama kot tak merajuk alih2 tetiba dua hari nak raya termerajuk la pulak. Merajuk sampai dah tak ada mood nak buat semua benda. Banyak menada yang rancang sebelum nie berlalu pergi macam tu aj. Sadis taw tak rasa. sob sob


Alahmdulillah, exam pun dah selamat ak tempuh. Semua yang ak baca masuk tapi tulaaa jawapan yg ak kasik tu betul ke tidak tak tahu laaa. Harap2 semuanya okayy je. wakakakkaka


done with exam ^_^

p/s : Bila dah merasa, kita akan jadi makin faham. Buat yang masih tak faham faham tu, carilah masa untuk memahamkan. Sekejap pun jadilaaa =.=


Wednesday, 14 August 2013

2
Komen

# 49 : Sanah Helwah Amal Hayati ♥

Assalamualaikum dan selamat malam.

Ehem, ehem. Rancangnya nak hupdate entry pasal hari raya tapi disebabkan oleh ari nie adalah 13 August 2013, maka ak tangguhkan dulu lah nak buat entry raya tu. So, malam nie sebelum masuk 14 August 2013, ak nak buat entry istimewa untuk Nuramal Hayati sempena birthday dia ari nie. Saja ja ak tak wish kat dia melalui handphone. Saja buat buat lupa birthday dia ari nie. Saja nak bagi dia tertunggu tunggu wish dari ak macam sebelum nie. Tu pom kalau dia tertunggu lah kan.  muahehehehe 


Dedikasi buat Amal ;

Nuramal Hayati, 
Terima kasih sebab hadir dalam hidup insan yang bernama Anatil Ashwaq.
Hadir dalam menghapuskan kesunyian,
menemani di samping menceriakan hari hari 
yang pernah dirasakan kelam tanpa kasih seorang sahabat semasa di bumi Nilai. 

Hadirnya kau, syahirah dan along merupakan suatu anugerah terindah,
yang mana bila ak lepaskan maka kerugianlah yang akan ak rasakan.
Sungguh tak sanggup untuk ak lepaskan kalian, 
yang banyak mengajar aku erti persahabatan.

Kita pernah bergelak ketawa, dan menangis bersama,
berkongsi perasaan suka dan duka yang tersimpan di hati
Menggila, berbalas kata, terasa hati sesama kita pun sudah,
Maka apa lagi yang kita tertinggal ?

Tipulah kalau kata kita tidak pernah ada kenangan pahit
cuma macam mana kita jadikannya sebagai sesuatu yang manis untuk dikenang bersama
 itulah yang akan menjadikan kita insan yang bahagia
dan bersyukur dengan setiap kenangan yang telah kita cipta bersama.

Ketahuilah, 
kebahagian yang kau rasakan walau bersama dengan orang lain, 
merupakan kebahagian ak juga. 
Mohon sentiasa bahagia
kerana bahagia kau adalah bahagiaku
Walau tak pernah terungkap di bibir, 
cukuplah saja hati yang mengetahui.

Sungguhpun ikatan ukhuwah kita ada pahit manis, 
itulah yang membuatkan kehidupan lagi bermakna,
Belajar untuk menghargai setiap kenangan yang telah kita cipta bersama
Sebab bila tiba masanya,
pasti akan ada antara kita yang akan pergi dahulu,
Maka kenangan itulah yang akan menghidupkan hati hati yang pernah bertaut.
InsyaALLAH  

Walau ak jarang membalas ucapan I LOVE YOU yang kau ungkapkan di bibirku,
ketahuilah yang hati kecil ini tidak pernah lupa untuk membalas. 
Walau ak tidak pernah cuba untuk memelukmu dahulu, 
ketahuilah yang hati ini sentiasa melonjak gembira mendapat pelukan darimu.
Walau diri ini tidak pernah memulakan langkah pertama,
ketahuilah bahawa dia pernah mencuba. 

So, 
I Love You Amal. 
Uhibukki Fillah 
Manisnya ukhuwah kerana ALLAH :)


# Anatil Ashwaq#  #13 August 2013#


Aku tak tahu dedikasi apa yang ak cuba buat utk amal. Tapi apa yang aku tahu itu semua datang dari hati aku. Ikhlas dalam lubuk hati yang paling dalam. Susah kot untuk ak expresskan apa yang aku rasa depan2, makanya ak abadikannya dalam blog nie. +_+ 


Tahun 2013 nie nampaknya dah nak dekat 4 tahun kita kenal mal dan macam macam yang kita dah lalui. Daripada Nilai sehinggalah kita dok kat Gombak sekarang. Mohon ianya berterusan walaupun kita dah kawen dan ada anak nanti #eh :D


So, sempena ulang tahun kau yang ke 21 tahun ari nie walau aku tahu entry nie akan terpublish pada 14 August 2013, sanah helwah aku ucapkan. Moga sentiasa bahagia dan menjadi anak yang solehah kepada kedua ibu bapa, menjadi kakak yang terbaik untuk adik-adik kau, dan menjadi insan yang bermanfaat utk orang sekeliling dan masyarakat. InsyaALLAH. Jangan lupa bila meningkatnya umur bermakna semakin dekat juga kita pada kematian. Bukan mahu menakutkan tetapi itulah hakikat kehidupan yang terpaksa kita terima. Cuma cepat atau lambat sahaja yang membezakan. Moga kita sentiasa bersedia untuk menghadapi :)


Nah, antara kenangan yang telah kita berempat ciptakan bersama. Tetiba rindu balik zaman Nilai bila godek2 balik gambar gambar lama. tssskkk tsssskkkk 


Gambar nie lepas kita abes Final Exam tak silap.
kita janji nak pakai tudung labuh sesama <3


Time nie tangkap gambar guna henfon yang baru ak beli.
Sja nak rasmi gambar kita bersama sebelum snap gambar orang lain dulu ;)


Volunteer at Zoo Negara time puasa :D


Taaruf Week Masuk Gombak ;)


kayak-ing time.
First time main kayak :3


gambar nie bila along ajak keluar sesama.
sebabnya kita dah jarang dapat kumpul and keluar mcm dulu2


Time nie pom masing2 susah dah nak jumpa.
So bila dah jumpa maka terciptalah gambar nie :)


Girls day out.
Ingat lagi bila kita tak kasik along ikut sama. heee
Saja nak spend time sesama gelpreenn


Tahu tak betapa  rasa damainya saat nie :3


Malam birthday sya. 


Kat perak.
First time kita jadi cast utk theatre ^_^


walaupun kau hanya conteng2 sebab boring dalam kelas,
ak masih simpannya hingga sekarang. #Kenangan

Saja nak throwback kenangan dulu dulu. Gambar tak mungkin akan berubah tapi manusia mungkin berubah. Dan kalau pun ada perubahan, berharap moga perubahan itu kepada sesuatu yang baik dan membahagiakan. Terima kaseh atas kegilaan yang pernah kita hadapi bersama. Banyak benda mengarut yang kita dah buat, banyak topik2 luar alam yang kita dah cakap, banyak angan-angan mengarut yang kita dah keluarkan. Sungguh bila kita bersama kita seakan hanyut dalam dunia kita sendiri, Seakan-akan lupa akan kehadiran orang lain di sekeliling. Bagi yang tak faham, mungkin akan ingat yang kita nie gila. :D


Once again, Ukhuwah Fillah Abadan Abada  ♥  ♥  


P/S : Life is like a multiple choice question. Sometimes the choices confuse you, not the question itself.



Copyright @ Segala yang berada di blog ini adalah hak milik Ana Shuwaa. Terima kasih