Saturday, 27 October 2012

6
Komen

#22 : Outreach Jaring - Permata Camar :)

Assalamualaikum dan selamat pagi.

Okay. seperti yang ak janjikan semalam bahwasanya ari neh ak akn hupdate pasal program bersama anak yatim ak yang kedua. Program yang berlangsung pada 21/10/2012 sehari selepas Elits Charity Carnival. Kali nie ak ke Pahang dekat dengan Pantai Sepat. Kot.


Macam yang ak cakap semalam la, program neh under Caring Club. CC sedang menjalankan dua projek yang satu namanya Mayang dan satu lagi Jaring. Kalau semalam namanya MAYANG ( Mentoring Anak Yatim Caring) tapi yang ini namanya JARING (Jejak Anak Yatim Caring). Kalau Mayang kita akan jadi mentor mentee dengan anak-anak yatim tersebut tapi Jaring kita akan jadi fasilitator kepada anak2 yatim tersebut. Maksudnya x de mentoring *mengikut pemahaman ak lar. 


Pagi tu kitorang berkumpul kat tangga besar dalam pukul 7.30 pagi. Tapi kitorang gerak g Pahang dengan kereta dalam 8.30 pagi mcm tu lar. heee, adelar berkonvoi dalam 5 buah keta g pahang. Satu keta 4 orang. best kot. macam nak g kenduri kawen plak. haha


Tapi kan kitorang smpai ke Rumah Anak Yatim Permata Camar tu dalam pukul 12 tengah hari kot. Lari sikit daripada tentatif asal. Tapi apa pom, program tetap berjalan seperti biasa. Sempat la berice breaking dengan diorang dulu sebelum sembahyang zohor ~ untuk program kali nie ak jadi Assistant Head Module. Tak ada apa pom yang ak kena buat. Just tolong2 Head Module je sepanjang module dijalankan. peace ^^


Well, peserta kali nie semuaya lelaki. ouch, lelaki lagi. Memang penglibatan ak hanya dengan budak2 laki ea ?? haha. Diorang semua ari tu ada 33 orang. Yang paling muda ak x ingat umur berapa tapi yang paling tua setakat form 4 jelaa. Apa yang ak boleh cakap kat sini kan, budak2 permata Camar neh kurang sikit hyper nya daripada budak2 Faeez. Kurang2 diorang pom tapi still ada lagi yang hyper ~ Tak semua tapi ada sesetengah la. Banyak cakap. Best kot layan diorang pot pet pot pet ~ haha

my name tag ~ owh Ana :D

abang2 n kakak2 fasi memperkenalkan diri 

Ice breaking time
maen biawak buaya biawak buaya
best kot. haha

dua fasi setiap group :)

abang zack sedang handle budak2 ~ hee

time neh sedang main pemburu, harimau n hakim 

PC and Head Module sedang buat demo utk
adik-adik ^^

diorang eksaited nak main ikat kaki xD

eksaited nak lariiii =,=

part neh yang paling best. ahha
Head Module dah terbaring kat bawah time neh
sebab x tahan dengan budak2. gelak sakan dia. haha

main tepung  ~
diorang kena cari kepingan puzzle dalam tepung tu
tangan x boleh guna. just guna muka dan mulut je. xD

habes muka sememeh dengan tepung ~

fasi sedang memantau kumpulan masing2 ~

contoh gambar utk susun puzzle. =,=

tak tahu lar gambar yang ak potong tu susah utk disusun atau
gambar tu sendiri yang susah ?? =='

gotong royong time :)

lantai kantin diselaputi debu2 gandum =.=

bersihkan bilik air diorang

hehe, nak jgak selit gambar sendiri =.=

antara fasi lelaki .

bergambar kenangan ^_^

ak rasa macam x boleh beza yang mana satu fasi . heee

fasi dan commitee ^^

dinner time.
Yang sebelah ak tu namanya Atiqah.
Yang laki tu my partner masa program kat Rumah Faeez :)

Pak Qib and Hasif ( Pc)

Betapa ramainya kitorang sehingga 5 meja disatukan ~ 

himpuan signature kitorang untuk Permata Camar ^_^

Program abes dalam pukul 6 petang. Bergotong royong bagai dengan budak2 neh. Dalam pukul 6.30 petang kitorang dah bertolah pergi dah. Tapi destinasi masa tu bukan terus balik ke uia tapi pergi ke Teluk Cempedak kejap. sebabnya commitee semua plan nak sambut birthday sorang budak caring neh menggunakan lebihan gandum masa module yang maen puzzle tu. haha. serius best. Tapi ak x join pom lempar2 gandum bagai tu. Pandang je diorang dari jauh. eceeewaaahhh, ala-ala budak baik gittew. wakakka xD


And masa kat Teluk Cempedak tu la kitorang ada post mortem bagai. Sebabnya time tu hujan dan tak tahu nal buat apa. So, diorang menjalankan post moterm kat situ sambil menanti hujan reda. haha. Lepas post moterm bagai, kitorang semua g dinner kat Restoran Ana Ikan Bakar Petai. Ecewah, restoran ak tu wei. haha. 


Makan-makan sambil borak2 bagai, adelar dalam pukul 10.30 malam kitorang bertolak balik ke UIA. Dengan jalam jammed nya and hujan renyai renyai akhirnya kitorang selamat sampai ke UIA pada jam 2.30 pagi. Dua hari woah program tu bab kata Head Module ak. wakakka xD


Alhamdulillah, overall program memang sangat best. Best sebab bila kita ikhlas nak join. Kalau kita tak ikhlas, best macam mana pom program tu kita takkan rasa kepuasannya. And next program ak adalah expo Caring Fund Raising Fair pada 14-16 November neh. Jadi sub committee under General Task. May ALLAH ease everything. InsyaALLAH ,ameen :)

p/s : kata-kata tu sangat menikam.

6 comments :

  1. bestnya . teringin jugak nk wat pogram ngan anak2 yatim

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang program dengan anak2 yatim sgt best. hee, x semestinya kena join club dulu baru boleh buat program dengan anak yatim. Maybe PC boleh buat sendiri program tu. ajak kawan2 yang lain. :)

      Delete
  2. best juga program macam ni .. :)

    ReplyDelete
  3. ana..gambar fasi laki n yg ngan tikah tu...sumpah jelez...hahha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha. atoototototott.
      tu lah . rugi x ikut :p

      Delete

Copyright @ Segala yang berada di blog ini adalah hak milik Ana Shuwaa. Terima kasih