Monday, 9 July 2012

5
Komen

#5 : Teater Realiti Alam Fantasi

Assalamualaikum dan selamat petang.

Okay, hati ak dah melonjak lonjak neh mahu mengupdate blog yang setelah yang hampir 3 minggu diabaikan. Dan petang neh ak cuba juga utk melunaskan gelodak perasaan kat dalam ahti neh. Tak kira . nak hupdate jgak walau macam mana ari neh. haha. Dah la mid term ak ari kames neh dah. Assingment pom x mencari apa pom lagi. terbaep ah ana. tabik tabik =.=


Entry kali neh mungkin agak sedikit panjang sebab nak mendoublekan banyak benda dalam satu entry. So kalau rasa mcam x larat nak baca tu boleh je nak pangkah. haha



Ehem. Masih ingat lagi tak yang aku da cakap  terlibat sebagai budak belakang tabir utk teater Makum. Well, teater tu Alhamdulillah dah selamat dah berlangsung dengan jayanya pada 5 julai yang lepas dekat UM.  Dan keputusan rasmi telah pom diketahui semalam.  Rasa mcm tidak percaya plak yang teater tu dah abes . Maka bila dah habisnya teater, bermaksud dah abes dah kerja2 props yang kitorang kena buat. Rasa macam rindu lah plak pada kerja2 props neh. Hehe.  


IIUM punya poster ^^

antara universiti yang menyertai :)

Macam yang tertera kat atas tu lah kan, pertandingan neh berlangsung dekat Panggung Eksperimen Universiti Malaya and turn uia adalah pada malam jumaat. Sebelum malam pertandingan tu kitorang ada buat semayang maghrib dan isya` berjemaah serta bacaan yaasin bersama2 dekat experimental hall. Boleh kata experimentall hall tu adalah tempat latihan diorang lah siang dan malam kalau hall tu x de orang nak guna. Kitorang budak2 props neh datang time ada rehearsal jelaa. Angkut barang dari Bangunan Hs ke Experimental hall tersangatlah owsem. haha


But malam yang kitorang buat semayang berjemaah dan bacaan yaasin bersama2 tu lah, kitorang semua budak2 props bermalam kat exp hall. sebabnya kitorang kena merepair hands2 props dan siapakan segala jenis props yang masih belom settle lagi. Memamg berani habis lah kan bermalam kat situ. Dengan sejuk dan nyamuk yang bebas berkeliaran menghisap darah2 manusia dalam exp hall tu. fuuh, sangat menguji kesabaran jiwa. Dan lagi bertambah owsem bila tetiba bersemangat nak buat air nescafe panas utk minuman pada pagi ari tu dengan masukkan garam. Memang lah kan garam tu adalah pengganti kepada gula sekarang neh. muahahahha xD


Well, everything goes well on that day walaupun masih ada benda yang belum siap lagi time tu. Masa yang ada digunakan dengan sebaiknya utk menyiapkan segala benda yang masih belum selesai lagi. Time tu apa yang penting adalah kerjasama. Yes, we did ! ^^


salah satu scene ~

Ak x tahu kenapa tapi ak sangat sukakan panel kat belakang tu. seriously nampak cantik giler kot. Padanlah ramai orang serbu stage after kitorang habis perform malam tu ~ haha *giler perasan 


after performance ^^
first time berada atas pentas, rasa teruja pom ada.
muahahahha xD

props members :))
Menerima pelukan dari kak shan after staging. ^^

barisan  pelakon RAF :))
Siyes sangat owsem 

all casts and crews ~

senyuman kegembiraan
sebelum berangkat pulang ^^

Melihat mereka semua gembira, ak juga  turut merasa gembira. Walaupun ak neh tidak lah rapat sangat dengan diorang tapi sikap giler2 diorang tu membuatkan ak rasa tidak kekok. memang lah hakikat kat luar yang ak jgak perangai seperti diorang semua , giler- giler cuma saja je ak tak nak tunjukkan. takut terkejut je nanti semua orang. haha. Cukuplah sekadar budak2 props yang mengetahui setakat mana tahap kegilaan ak neh. wakakkakka xD


Untuk performance malam tu, ramai yang memberi feedback yang positif even dah hampir 6 tahun uia x masuk teater makum. Rasa keterujaan itu membuatkan ak print screen semua wall post diorang. Aku tahu nampak agak sengal di situ. haha










Banyak lagi la sebenarnya feedback positif yang dapat. Hanya tu je yang mampu ak print screen. haha. Tak cukup dengan itu, para pelakon dan krew jgak tidak ketinggalan untuk bermaaf-maafan ~ haha. tersangat enjoy melihat telatah diorang. Semalaman kitorang bermeroyan dekat page event. Tak tahan kot ak gelak. Memang ada high la sikit malam tu. wakakkakakka :p





If you can read what kak mei said, RAF will be performed during long sem. oh yeah. rasa mcm x sabar plak bila nak buat dekat tempat sendiri. wakkakak xD. Mesti lagi havoc kan nanti ~ :))


Since keputusan diumumkan malam semalam, semua casts and crews pergi ke UM. Memang lah kan sesi menangkap gambar x pernah berhenti. ada je setiap masa dan saat. haha. ak pom x nak ketinggalan jgak kot. Dahla pergi rawang pagi kelmarin then balik tu terus siap2 nak g UM. giler bersemangat. haha


kitorang semua AYU ! HAHA

Dengan pelakon utama RAF
Oh yeah ~ 


kegedikkan terserlah ~  haha

Nak tunggu dapat masuk ke panggung eksperimen adelah nak dekat dalam dua jam menunggu. Tu yang high sikitnya . Sikit sikit tangkap gambar. Memang kalau ada DSLR jgak, lagi lah kan sakan bergambar ~ wakakakka xD. Hanya mampu menganyam mimpi jelaa dulu. ~


tentatif program ~

Masa dah masuk panggung tu kan, x sah la kalau x dengar ucapan dari beberapa orang. slide show pertandingan serta komen para juri turut ditayangkan dan turut dihidangkan dengan selingan performance oleh budak2 UM. 


Masa nak diumumkan pemenang kategori tersangatlah mendebarkan. Sebanyak 16 anugerah diberikan. Dan uia membolot 3 anugerah daripada 5 pencalonan. Satu pencapaian yang sangat membanggakan okay setelah hampir 6 tahun tak menyertai pertandingan festival makum. 


Anugerah Festival Teater Makum 2012

Tempat pertama : UKM ( Cinta Seorang Pencuri)
Tempat Kedua : UUM ( Dejavu Seorang Perempuan)
Tempat ketiga : USIM ( Preh !)
and

IIUM won 3 awards from --->>
Kumpulan Berpotensi ( Anugerah khas juri)
Jurubusana & Tatarias terbaik 
Pelakon Harapan ( Pokka)

and also nominated for 
Teknikal Terbaik 
Pelakon pembantu Lelaki terbaik ( Raja Maetius)


Seriously, after 6 years being dormant , UIAM sekarang sedang menuju ke puncak. Harap2 lah utk festival teater akan datang UIAM akan mendominasi semua anugerah. Well, hendak seribu daya tak hendak seribu dalih kan. InsyaALLAH :))


with pokka.
"emas emas " xD


Hampir sebulan terlibat dengan belakang tabir, banyak benda yang ak dah belajar. Apa yang penting adalah kerjasama. Tanpa kerjasama mana mungkin kita akan mampu buat yang terbaik kan. Pasti akan ada sedikit cacat celanya kat mana.
After this, my life will come back to the normal. haha. no more balik pukul 2 hingga 3 pagi utk menyiapkan props. Tiada lagi hs square tempat melepak sambil buat kerja  lebih daripada 15 jam setiap hari. Tiada lagi turun naik bilik elits menyimpan dan mengangkut barang2 props. Tiada lagi kedengaran lagu2 thailand berkumandang menemani kesepian sewaktu membuat props. Tiada lagi keserabutan memikirkan mcm mana nak figure out benda2 yang terpaksa di ubah balik. Tiada lagi hilai tawa dan usik mengusik since orang yang ak suka usik tu x ambik short sem.  kalau nak dkira, banyak lagi yang TIADA LAGI kat sini. Sekarang hanya tinggal kenangan  ~ 


Betul lah orang kata, bila masa dah lepas je kita pasti akan teringatkan. Sedangkan kita lupa kita jugak yang mintak hari itu berlalu dengan cepat supaya kita tak sakit kepala dan stress memikirkan. Well, I`m guess it is normal lah  kan. haha. 


last picture with them last night
EVERYONE IS OWSEM ^_^


P/s:  credit gambar pada Asyraf Badrulhisham a.k.a kelicap, k.shan dan juga Amy Leeya :)


5 comments :

  1. congrats to all of IIUM production.. =) nice show..

    ReplyDelete
  2. Assalmualaikum. Ana, boleh bagi alternative way tak untuk sy reach encik director?
    Im sorry if its too random. but if you dont mind can just email me the email of him ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya boleh je bagi awak no dia. tp boleh sy tahu awak sapa ?
      how come sy nk bg kat awak no dia sedangkan sy x boleh nk reach awak ? =,=
      heee, tinggalkanlah apa2 butiran awak kat saya :D

      Delete
    2. https://www.facebook.com/asyraf.syahir.1?fref=ts

      okay, this is his fb. u can reach him there. :)

      Delete

Copyright @ Segala yang berada di blog ini adalah hak milik Ana Shuwaa. Terima kasih