Tuesday, 5 June 2012

0
Komen

#2 : Life must go on

Assalamualaikum dan selamat pagi.

yeah, its true when people said life must go on. walau apa pom yang berlaku hidup mesti diteruskan. Sebab di antara kehidupan itu, kitalah yang mencorakkannya dan bukannya orang lain. 


ehem, pernah tak kita ditegur dan menegur orang ? well, I`m bet everyone must lah kan. tipu ah kalau korang tak pernah ditegur dan menegur orang. Tapi bila korang kena tegur apa reaksi yang korang tunjukkan ?? marah, senyum , or tunjuk muka kering yang x ada hati dan perasaan ?


Actually, ak berada dalam kelompok semua kat atas tu except tunjuk muka marah. yeah, biasanya ak salu tunjuk muka kering yang tak ada hati dan perasaan bila orang tegur ak. sebab ak tak nak orang tahu apa expression muka ak. salunya orang akan salah anggap dgn ak punya experession. mean, diorang akan anggap yang ak neh tak boleh terima teguran. haha, silap besar la weh. itu cara ak bila org tegur. ak pom punya ego dalam diri jgak cuma kadang kala ego tu tak bertempat. wakakakkak xD


Yeah, ak tahu kadang kala reaksi muka ak boleh buat orang rasa sakit hati especially bila ak tunjuk muka x de hati dan perasaan. rasa mcm hati ak neh dah mati. tapi orang tak tahu yang dalam hati ak neh sedang berperang hebat. macam macam gelodak perasaan ada. Kalau lah korang boleh tengok semua tu kan, mesti korang x kan cop yang ak neh hati kering. woho, yeah my bad sebab ak sendiri yang tak nak tunjukkan.


Apa yang ak boleh cakap, bila orang tegur kau, its mean diorang kesah dan salu update pasal ko. Just take diorang punya teguran and then muhasabah diri. pasti ada sebabnya kenapa korang ditegur, kan ? kita nie bukannya perfect sgt pom sehinggakan orang lain x boleh nak tegur kita. dan cara penerimaan kita tu biarlah berhemah. jangan nak g maki maki plak orang yag tegur kau tu. tapi berterima kaseh la pada diorang. sebab ada lagi rupanya orang yang baik hati nak menegur. cuba dioarang x de dlm hidup korang, mesti teruk giler kan life korang. yelaa, x de orang utk menegur. sangat sangat sunyi okayyy . xD


Dan dan kalau korang nak tegur orang sekali pom ,make sure yang korang jgak gunakan cara yang berhemah. jangan lah tegur dengan kata-kata makian. memang korang saje je lah nk g tempah penampar dgn diorang. Tegurlah dengan cara yang baik. Apa pom reaksi yang korang dapat dr diorang, terima je. sebab mesti dalam hati diorang akan terdetik jgak dgn nasihat dan teguran yang korang bagi itu except lah kalau hati diorang tu dah lama mati.


source here


Watever it is, life must go on. Korang tahu apa yang terbaik dalam hidup korang but pandangan dan penerimaan orang lain korang kenalah jugak ambik kisah. Sebab kita hidup neh bukannya sorang sorang tapi berdua, bertiga, berempat dan beramai ramailah kat dunia neh. oh yeah. I love my life. :)



No comments :

Post a Comment

Copyright @ Segala yang berada di blog ini adalah hak milik Ana Shuwaa. Terima kasih